Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/clmcbas/public_html/imc.bas.bg/bg1/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0

Резултатите по проект: „Проучване на състав, структура, свойствата и начин на получаване на жълтите павета в София”

На 27 ноември 2014 година в ОКИ „Музей за история на София” бяха представени резултатите по проект „Проучване на състав, структура, свойства и начин на получаване на жълтите павета в София”.

Проектът е разработен от инициативна група от членове на Сдружение „Българско кристалографско дружество” и експерти от Институт по минералогия и кристалография – БАН, Институт по физикохимия – БАН, Институт по Катализ – БАН, Институт по информационни и комуникационни технологии – БАН, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” и Университет по архитектура, строителство и геодезия с финансовата подкрепа от Столична община по програма „Европа 2014“, приоритетна област „Насърчаване на интелигентното и устойчиво градско развитие чрез засилване на иновативни дейности в публичния сектор, осъществени в сътрудничество между граждани, обществени организации и местната власт”.

Срещата беше открита от Светлана Ломева – член на координационния съвет на програма „Европа 2014“ и изпълнителен директор на Асоциация за развитие на София. Доц. д-р Росица Николова – председател на Българско кристалографско дружество предаде резултатите от научните изследвания по проекта на д-р Надежда Кирова-Йовчева – директор на Музея за история на София, тъй като жълтите павета са културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

В резултат от изпълнението на проекта са определени химичния и фазов състав на жълтите павета, термичното им поведение и връзката между термообработка, структура и свойства. Дадени са насоки за подбор на подходящи суровини и начини за бъдещо производство на „автентични“ павета.

 

Уважаеми колеги,

На 21.11.2014 г от 11.00 ч. в Столична община зала 2 ще се проведе Петото заседание за 2014 на Експертния съвет по наука, технологии и иновации при кмета на София, г-жа Йорданка Фъндъкова, където ще представим резултатите по проект:
„Проучване на състав, структура, свойствата и начин на получаване на жълтите павета в София” 

Каним всички, които имат интерес по темата да присъстват на това представяне.

Росица Николова, председател на БКД